Kvah Logotyp
festival-2018

Välkomna till Kammarmusikfestivalen 2018.

I år firar Kammarmusiken i Allhelgonakyrkan 30 år. Den första konserten gavs 1988, i ett samarbete mellan pianisten Bengt Forsberg och dåvarande ansvariga för musik i Allhelgonakyrkan, organisten Wivi-Ann Axelsson. Sedan dess har kammarmusik av alla sorter erbjudits under Bengts kreativa konstnärliga ledning.

Vi är osäkra på hur många festivaler det har blivit under dessa år, men för mig är årets den sjuttonde jag har upplevt. Vi har haft många olika teman, till exempel "Bara Brahms", "Mozart med mera", "Toner från Tjeckien", "Kammarmusik från Norden" och förra året 2017 "Bach och Mendelssohn". I år är vi tillbaka till Brahms, denna gång även med musik av vänner till honom.

Självklart ser vi framemot att få höra Brahms stora kammarmusikaliska verk - Stråkkvintett F-dur, Pianotrio C-dur, Pianokvartett c-moll, Pianokvintett f-moll och den berömde Klarinettkvintetten samt ett urval av hans utsökta sånger. Men också pianoverk av de kvinnliga kompositörerna Clara Schumann, Elisabeth von Herzogenberg, Amanda Maier och Ethel Smythe, verk av mindre kända kompositörer som Walter Rabl, Hans Huber och Herman Goetz, och stora kammarmusikaliska verk av bl.a. Gabriel Fauré.

Ni som har barn, barnbarn, gudbarn eller andra barn omkring er, missa inte heller Malvakvartettens nya barnprogram den 26 augusti!

David Matscheck
Ordförande i Kammarmusikens vänner
i Allhelgonakyrkan