Kvah Logotyp

Kompositörer:

Brahms och hans vänner

Medverkande:

Bengt Forsberg med vänner

Fyra dagar med underbar kammarmusik

Preliminärt program

Musik av Johannes Brahms
Pianokvintett f-moll op. 34,
Pianokvartett c-moll op. 60.
Pianotrio C-dur op. 87,
Stråkkvintett F-dur op. 88,
Klarinettkvintett h-moll op.115,
Saraband a-moll WoO 5 för piano
Sånger

Musik tillägnade Brahms
Hermann Goetz: Pianokvartett op. 6,
Walter Rabl: Kvartett för klarinett, violin, cello och piano op. 1
Clara Schumann: Tre romanser för piano
Hans Huber: Variationer över ett tema av Brahms för fyrhändigt piano

Musik av en vän västerut
Ethel Smyth: Verk för solo piano

Musik av en vän söderut
Gabriel Fauré: Pianokvartett nr 2 g-moll op.45

Musik av flera vänner
Robert Schumann - Geistervariationen Ess-dur för piano
Joseph Joachim: Hebreiska melodier för viola och piano
Elisabeth von Herzogenberg: Pianostycken
Heinrich von Herzogenberg: Trio för oboe, horn och piano op.61
Antonín Dvořák: (Fyrhändigt till att börja med) Slaviska danser och Legender
Wilhelm Stenhammar: Allegro brillante Ess-dur för pianokvartett

Medverkande

Cecilia Zilliacus, Nils-Erik Sparf, Julia Kretz-Larsson, Klara Hellgren, violin,
Johanna Persson ,Bernt Lysell, viola,
Kati Raitinen,Andreas Brantelid , Per Nyström, cello,
Kjell Fagéus, Hermann Stefánsson, klarinett
Jesper Harryson, oboe och Kristofer Öberg, horn,
Anne Sofie von Otter, mezzosopran,
Bengt Forsberg och Roland Pöntinen, piano,
Konstnärlig ledare: Bengt Forsberg

Mer information om artisterna

Stråktrio ZilliacusPerssonRaitinen bildades 1999 och har etablerat sig som en av de mest intressanta kammarmusikensemblerna i Sverige idag. Trion vann en Grammis 2005 för sin inspelning av Bachs Goldbergvariationer. Sedan 2007 är trions medlemmar tillsammans konstnärliga ledare för kammarmusikserien "Äntligen måndag" som våren 2011 flyttades från Nybrokajen 11 till Grünewaldsalen i Stockholms Konserthus. 2014 tilldelas de Musikaliska akademiens Interpretpris. Trio ZPR har framträtt ett antal gånger i Allhelgonakyrkan, senast i 2017 i festivalen Bach och Mendelssohn.
Cecilia Zilliacus, violin, vann Solistpriset 1997 och utnämndes 1997/98 till Artist-in-Residence vid Sveriges Radios P2. 2001/2002 var hon Konserthuset i Stockholms representant i det internationella samarbetet Rising Stars. Hon har framträtt med orkestrar i Sverige och internationellt och spelar ofta i kammarmusikaliska sammanhang.
Johanna Persson, viola, har tilldelats priser vid bl.a. Rostaltävlingen i Berlin 1997 och har varit stämledare för viola-stämman i Göteborgsoperans orkester. Hon är lektor i viola vid Högskolan för Scen och Musik i Göteborg.
Kati Raitinen, cello, är solocellist i Kungliga Hovkapellet på Stockholms Operan, parallellt med ett aktivt kammarmusikspel såväl nationellt som internationellt. 1997 var hon finalist i Solistpriset-tävlingen i Stockholm.

Nils-Erik Sparf, violin, har under flera decennier varit en av Sveriges allra främsta musiker och samarbetat med många stora svenska artister. Han har varit konsertmästare i Stockholms Kungliga Filharmoniska Orkestern och i Kungliga Hovkapellet på Stockholmsoperan. Sedan många år leder han Drottningholms barockensemble och Uppsala Kammarsolister. Han turnerar som solist och har spelat in ett stort antal CD-skivor. Sedan 1992 är han ledamot i Kungliga Musikaliska Akademien. Han har framträtt många gånger i Allhelgonakyrkan, senast i september 2017.

Julia Kretz-Larsson, violin, är sedan 2015 alternerande första konsertmästare i Sveriges Radios Symfoniorkester. Hon började sina musikstudier vid Julius Stern Institute vid Universität der Künste Berlin. Med sin pianotrio, Julius Stern Trio, som bildades 1996, studerade hon med Menahem Pressler, Niklas Schmidt, György Sebök och Georg Sava. Hon var vinnare av Jugend musiziert-tävlingen och är en stipendiat från Studienstiftung des deutschen Volkes och av PE Friends for Music Scholars. Hon fick klasspriset från WDR och Rauhepriset från Hamburg 2005. Hon är också förstaprisvinnare av Marie Luise Imbusch-tävlingen, medan hennes pianotrio fick WDR Classic Prize och första pris på 2004 Premio Vittorio Gui i Florence, Trio di Trieste i Trieste (2005) och Felix Mendelssohn Bartholdy Competition i Berlin (2005). Som solist har hon uppträtt med Berlin och Nürnbergs symfoniorkester, Thessaloniki-statsorkestern och Bad Reichenhalls filharmoniska orkester.
Hon är medlem i kammarmusikensemble Spectrum Concerts Berlin, som har sin egen konsertserie i Berliner Philharmonie Kammermusiksaal. Hon varit medlem i Mahler Chamber Orchestra sedan 2008, ledare för andra violinister sedan 2011, och är lärare vid Kungliga Musikhögskolan i Stockholm. Detta är hennes första framträdande på Allhelgonakyrkan.

Klara Hellgren, violin, är en av landets främsta kammarmusiker i sin generation och har etablerat sig på den svenska musikscenen med många uppdrag. Hon har jobbat med flertalet av de större orkestrarna i Sverige och samarbetat som solist med dirigenter som Hannu Koivula, Henrik Schäfer och Charles Hazelwood. 8 maj 2014 gjorde hon ett kritikerrosat framträdande med Nielsens violinkonsert tillsammans med dirigenten Paul Mägi och Uppsala Kammarorkester. Hon finns representerad på en mängd inspelningar gjorda av Sveriges Radios P2 och på ett flertal CD-inspelningar. Sedan 2004 är Klara anställd som violinist i den mycket renommerade stråkkvintetten "Uppsala Kammarsolister". Förutom sin kammarmusikserie i Uppsala Konserthus turnerar ensemblen regelbundet, både i Sverige och utomlands.
Klara har även stor framgång med sin pianotrio, "Trio Nova", som förutom henne själv, utgörs av cellisten Kati Raitinen och pianisten Terés Löf. Klara spelar på en violin byggd av Antonio Gragnani 1773, vänligen utlånad av Järnåkerfonden. Hon har framträtt ofta i Allhelgonakyrkan, senast i festivalen 2015 Kammarmusik från Norden.

Bernt Lysell, viola, har verkat som konsertmästare i de flesta orkester i Sverige. Han invaldes 1991 som ledamot av Kungliga Musikaliska Akademien och hade en nyckelroll i Sveriges Radios symfoniorkester i mer än 30 år fram till 2010 när han gick i pension. Sedan 2010 är Bernt anställd hos Musik i Uppland där han är en av Uppsala Kammarsolister samt konsertmästare i Uppsala Kammarorkester. Hans senaste framträdande i Allhelgonakyrkan var i 2000 när Lysellkvartetten spelade musik av César Franck.

Andreas Brantelid, cello, gjorde sin konsertdebut vid 14 års ålder i Elgars cellokonsert tillsammans med Det Kungliga kapellet i Köpenhamn. Därefter har han uppträtt som solist med alla de stora orkestrarna i Skandinavien samt många andra Europeiska orkestrar. Andreas vann Eurovision Young Musicians Competition (2006), Paulo International Cello Competition (2007) och Borletti-Buitoni Lita Fellowship (2008). Han har också varit medlem i Lincoln Centre Chamber Music Society i New York och BBC: s New Generation Artist system. Andreas Brantelid spelade redan sin 15 åring i Allhelgonakyrkan. Senast återkom han i september förra året.

Per Nyström, cello, har studerat för Guido Vecchi, Torleif Thedéen och Ola Karlsson samt för William Pleeth i London. Han gjorde sin solistdebut med Göteborgs Symfoniker 1994. Per var en av grundarna av The Yggdrasil String Quartet. Han är även konstnärlig ledare för Aurora Music, ett koncept vad gäller kammarmusikfestival och internationella master classes. Utöver de främsta av professorer och artister på alla orkesterinstrument har 1300 unga artister från fem kontinenter besökt Aurora sedan starten. 2013 tilldelas Per Nyström medaljen Litteris et Artibus för framstående konstnärliga insatser som cellist.
Han har framträtt i Allhelgonakyrkan ett antal gånger, senast i festivalen 2008. 3 X Franz.

Kjell Fagéus, klarinett, en av Sveriges främsta kammarmusiker och solist, har turnerat mycket i Sverige och utomlands. Han var soloklarinettist i Kungliga Hovkapellet i 14 år och har varit konsertmästare i Stockholms Blåsarsymfoniker. Han har framträtt i Allhelgonakyrkan ett antal gånger, senast 2012 i festivalen American Dreams.

Hermann Stefánsson, klarinett, har varit stämledare i Kungliga Filharmonikerna och Stockholm Sinfonietta sedan 1995. Dessförinnan hade han samma position i Helsingborgs symfoniorkester. Stefánsson är också medlem av Kungliga Filharmonikernas blåsarkvintett och Svenska Serenadensemblen. Han har varit solist med många svenska och utländska orkestrar, bland dem Kungliga Filharmonikerna och Islands Symfoniorkester. Dessutom medverkar han regelbundet i Konserthusets kammarmusikserier. Hans senaste framträdande i Allhelgonkyrkan var i festivalen 2016 Fransk Kammarmusik.

Jesper Harryson, oboe, är stämledare i Kungliga Filharmonikerna. Harryson framträder ofta som solist samt är en aktiv kammarmusiker. Han är även medlem i Stockholm Sinfonietta. 1988 vann han en nordisk tävling för oboister i Odense och har även fått pris i internationella tävlingar i Tyskland och Storbritannien.
Jesper Harryson är regelbundet med i olika kammarmusikkonserter i Konserthuset, bland annat som medlem i Kungliga Filharmonikernas Blåsarkvintett. Harryson undervisar även vid Kungliga Musikhögskolan i Stockholm. Hans senaste framträdande i Allhelgonkyrkan var i festivalen 2016 Fransk Kammarmusik.

Kristofer Öberg, horn, anställdes i Kungliga Filharmonikerna 1997 och är alternerande stämledare. Innan han kom till Kungliga Filharmonikerna var han solohornist vid Norrlansoperan. Han studerade vid Framnäs Folkhögskola och vid Kungliga Musikhögskolan i Stockholm. Vid två tillfällen har han tilldelats Kungliga Musikaliska Akademiens utlandsstipendium.
Vid flera tillfällen har Kristofer Öberg framträtt som solist, bland annat i Richard Strauss första hornkonsert och Lars-Erik Larssons hornconcertino. Med Kungliga Filharmonikerna har han bland annat varit solist i Schumanns Konsertstycke för fyra horn och orkester. Öberg är även medlem av Kungliga Filharmonikernas Blåsarkvintett. Hans senaste framträdande i Allhelgonkyrkan var i festivalen 2016 Fransk Kammarmusik.

Anne Sofie von Otter, mezzosopran, är en av Sveriges främsta sångare någonsin. Karriären omfattar, förutom återkommande operaengagemang på världens främsta scener, även ett stort antal skivutgivningar och regelbundet återkommande recitalverksamhet. De senare innefattar ofta innovativa och gränsöverskridande projekt. Bland hennes dirigentsamarbeten kan nämnas Carlos Kleiber, Claudio Abbado, Marc Minkowski och Sir Simon Rattle.
Hon har belönats med prestigefyllda priser, bland dessa en International Record Critics' Award (recording artist of the year) och en Grammy Award (best classical vocal performance). Hon samarbetar sedan många år med pianisten Bengt Forsberg och tillsammans har de fått flera priser, bl.a. en Diapason d'Or för en inspelning av svenska romanser.
Anne Sofie von Otter har framträtt många gånger i Allhelgonakyrkan, senast i en julkonsert 2016.

Roland Pöntinen , piano, debuterade som solist 1981 med Kungliga Filharmonikema och har efter det framträtt tillsammans med de friimsta orkestrarn i Europa, USA, Korea, Sydafrika, Australien och Nya Zeeland. Höjdpunkterna inkluderar konserler med filharmoniska orkestrarna i Paris och London, Los Angeles Philharmonic i Hollywood Bowl, Scottish Chamber Orchestra i Edinburgh liksom framträdanden i London Proms. Han har gjort mer än 100 inspelningar för BIS, Phillips, cpo, Arte Nuova och EMI. Hans senaste framträdande i Allhelgonakyrkan var i augusti 2011.

Bengt Forsberg, piano, är sedan snart 30 år konstnärlig ledare för kammarmusiken i Allhelgonakyrkan. Bland hans regelbundna samarbetspartners finns mezzosopranen Anne Sofie von Otter, cellisten Andreas Brantelid och violinisten Nils-Erik Sparf. Som solist har han framträtt med bl.a. Stockholms Kungliga Filharmoniker och han har gett soloaftnar i bl.a. Londons anrika Wigmore Hall. I oktober 2016 deltog han som solist i Oxford Lieder Festivals "Schumann Project". Bengt Forsberg har gett ut många CD-skivor, senast en prisad inspelning med musik av kvinnliga tonsättare, "Neglected works for piano".