Kvah Logotyp

Kompositörer:

Brahms och hans vänner

Medverkande:

Bengt Forsberg med vänner

Fyra dagar med underbara kammarmusik.

Preliminärt program

Musik av Johannes Brahms
Pianokvintett f-moll op. 34,
Pianotrio C-dur op. 87 och
Pianokvartett c-moll op. 60

Musik tillägnade Brahms
Hermann Goetz: Pianokvartett op. 6,
Walter Rabl: Konsert för klarinett, violin, cello och piano op. 1
Clara Schumann: Tre romanser för piano
Hans Huber: Variationer över ett tema av Brahms för fyrhändigt piano
Antonin Dvorak: Stråkkvartett d-moll

Musik av vänner västerut
Charles V. Stanhope: Klarinettsonat F-dur op. 129
Ethel Smyth: Violinsonat

Musik av en vän österut
Sergej Tanejev: Pianokvartett E-dur

Musik av flera vänner
Joseph Joachim: Hebreiska melodier för viola och piano
Elisabeth von Herzogenberg: Pianostycken
Heinrich von Herzogenberg: Trio för oboe, horn och piano
Antonin Dvorak: (Fyrhändigt till att börja med) Slaviska danser och Legender

Medverkande

Nils-Erik Sparf, violin,
ZilliacusPerssonRaitinen, stråktrio,
Lars Paulsson, Kjell Fageus och Herman Stefánsson, klarinett
Jesper Harryson, oboe och Kristofer Öberg, horn,
Roland Pöntinen + konstnärlig ledare Bengt Forsberg, piano,
m.fl.

Mer information om artisterna

Nils-Erik Sparf, violin & viola, har under flera decennier varit en av Sveriges allra främsta musiker och samarbetat med många stora svenska artister. Han har varit konsertmästare i Stockholms Kungliga Filharmoniska Orkestern och i Kungliga Hovkapellet på Stockholmsoperan. Sedan många år leder han Drottningholms barockensemble och Uppsala Kammarsolister. Han turnerar som solist och har spelat in ett stort antal CD-skivor. Sedan 1992 är han ledamot i Kungliga Musikaliska Akademien. Han har framträtt många gånger i Allhelgonakyrkan, senast i december 2013.

£Stråktrio ZilliacusPerssonRaitinen bildades 1999 och har etablerat sig som en av de mest intressanta kammarmusikensemblerna i Sverige idag. Trion vann en Grammis 2005 för sin inspelning av Bachs Goldbergvariationer. Sedan 2007 är trions medlemmar tillsammans konstnärliga ledare för kammarmusikserien "Äntligen måndag" som våren 2011 flyttades från Nybrokajen 11 till Grünewaldsalen i Stockholms Konserthus. 2014 tilldelas de Musikaliska akademiens Interpretpris. Trio ZPR har framträtt ett antal gånger i Allhelgonakyrkan, senast i september 2016.
Cecilia Zilliacus, violin, vann Solistpriset 1997 och utnämndes 1997/98 till Artist-in-Residence vid Sveriges Radios P2. 2001/2002 var hon Konserthuset i Stockholms representant i det internationella samarbetet Rising Stars. Hon har framträtt med orkestrar i Sverige och internationellt och spelar ofta i kammarmusikaliska sammanhang.
Johanna Persson, viola, har tilldelats priser vid bl.a. Rostaltävlingen i Berlin 1997 och har varit stämledare för viola-stämman i Göteborgsoperans orkester. Hon är lektor i viola vid Högskolan för Scen och Musik i Göteborg.
Kati Raitinen, cello, är solocellist i Kungliga Hovkapellet på Stockholms Operan, parallellt med ett aktivt kammarmusikspel såväl nationellt som internationellt. 1997 var hon finalist i Solistpriset-tävlingen i Stockholm.

Lars Paulsson, klarinett, är alternerande stämledare i SON (Norrköpings symfoniorkester) sedan 1998. Utbildningen skedde vid Musikhögskolan i Göteborg 1975-1978 med lärare Sten Pettersson, därefter vid The Curtis Institute of Music, Philadelphia USA åren 1978-1982, med lärarna A. Gigliotti och D. Montanaro. Lars har varit frilansklarinettist i de flesta orkestrar i Sverige, och har utöver sitt arbete i SON framträtt som solist med Göteborgs och Folkoperans orkestrar. Detta är hans första framträdande i Allhelgonakyrkan.

Kjell Fagéus, klarinett, en av Sveriges främsta kammarmusiker och solist, har turnerat mycket i Sverige och utomlands. Han var soloklarinettist i Kungliga Hovkapellet i 14 år och har varit konsertmästare i Stockholms Blåsarsymfoniker. Han har framträtt i Allhelgonakyrkan ett antal gånger, senast 2012 i festivalen American Dreams.

Herman Stefánsson, klarinett, har varit stämledare i Kungliga Filharmonikerna och Stockholm Sinfonietta sedan 1995. Dessförinnan hade han samma position i Helsingborgs symfoniorkester. Stefánsson är också medlem av Kungliga Filharmonikernas blåsarkvintett och Svenska Serenadensemblen. Han har varit solist med många svenska och utländska orkestrar, bland dem Kungliga Filharmonikerna och Islands Symfoniorkester. Dessutom medverkar han regelbundet i Konserthusets kammarmusikserier. Hans senaste framträdande i Allhelgonkyrkan var i festivalen 2016 Fransk Kammarmusik.

Jesper Harryson, oboe, är stämledare i Kungliga Filharmonikerna. Harryson framträder ofta som solist samt är en aktiv kammarmusiker. Han är även medlem i Stockholm Sinfonietta. 1988 vann han en nordisk tävling för oboister i Odense och har även fått pris i internationella tävlingar i Tyskland och Storbritannien.
Jesper Harryson är regelbundet med i olika kammarmusikkonserter i Konserthuset, bland annat som medlem i Kungliga Filharmonikernas Blåsarkvintett. Harryson undervisar även vid Kungliga Musikhögskolan i Stockholm. Hans senaste framträdande i Allhelgonkyrkan var i festivalen 2016 Fransk Kammarmusik.

Kristofer Öberg, horn, anställdes i Kungliga Filharmonikerna 1997 och är alternerande stämledare. Innan han kom till Kungliga Filharmonikerna var han solohornist vid Norrlansoperan. Han studerade vid Framnäs Folkhögskola och vid Kungliga Musikhögskolan i Stockholm. Vid två tillfällen har han tilldelats Kungliga Musikaliska Akademiens utlandsstipendium.
Vid flera tillfällen har Kristofer Öberg framträtt som solist, bland annat i Richard Strauss första hornkonsert och Lars-Erik Larssons hornconcertino. Med Kungliga Filharmonikerna har han bland annat varit solist i Schumanns Konsertstycke för fyra horn och orkester. Öberg är även medlem av Kungliga Filharmonikernas Blåsarkvintett. Hans senaste framträdande i Allhelgonkyrkan var i festivalen 2016 Fransk Kammarmusik.

Roland Pöntinen , piano, debuterade som solist 1981 med Kungliga Filharmonikema och har efter det framträtt tillsammans med de friimsta orkestrarn i Europa, USA, Korea, Sydafrika, Australien och Nya Zeeland. Höjdpunkterna inkluderar konserler med filharmoniska orkestrarna i Paris och London, Los Angeles Philharmonic i Hollywood Bowl, Scottish Chamber Orchestra i Edinburgh liksom framträdanden i London Proms. Han har gjort mer än 100 inspelningar för BIS, Phillips, cpo, Arte Nuova och EMI. Hans senaste framträdande i Allhelgonakyrkan var i augusti 2011.

Bengt Forsberg, piano, är sedan snart 30 år konstnärlig ledare för kammarmusiken i Allhelgonakyrkan. Bland hans regelbundna samarbetspartners finns mezzosopranen Anne Sofie von Otter, cellisten Andreas Brantelid och violinisten Nils-Erik Sparf. Som solist har han framträtt med bl.a. Stockholms Kungliga Filharmoniker och han har gett soloaftnar i bl.a. Londons anrika Wigmore Hall. I oktober 2016 deltog han som solist i Oxford Lieder Festivals "Schumann Project". Bengt Forsberg har gett ut många CD-skivor, senast en prisad inspelning med musik av kvinnliga tonsättare, "Neglected works for piano".