Kvah Logotyp

Kompositörer:

Fanny och Felix Mendelssohn

Medverkande:

ZPR stråktrio, Jannica Gustafsson, Tale Olson, Ylva Larsdotter, Jakob Koranji, Anders Kilström och Bengt Forsberg

Festivalen avslutas med musik av Felix och Fanny Mendelssohn.

Program

ett cembalostycke av Johann Sebastian Bach
ett pianostycke av Fanny Mendelssohn
Felix Mendelssohn: ur Preludier och fugor op. 35
Fanny Mendelssohn: Allegretto, Allegro och Allegretto för 4-händigt piano
... paus ...
Felix Mendelssohn: Stråkoktett Ess-dur op. 20

Medverkande

Anders Kilström och konstnärlige ledaren Bengt Forsberg, piano
ZilliacusPerssonRaitinen stråktrio,
Jannica Gustafsson, violin,
Ylva Larsdotter, violin,
Tale Olsson, violin,
Ylvali Zilliacus, viola
Jakob Koranyi, cello

Mer information om artisterna

Anders Kilström, piano, är verksam både som solist och kammarmusiker. Han har konserterat världen runt och framträtt som solist med dirigenter som Alan Gilbert, Neeme Järvi, Franz Welser-Möst m.fl. I Anders pianistkarriär finns stort utrymme för nykomponerad musik, han är medlem i KammarensembleN sedan 1989, men han har även gjort sig känd som en framstående klassisk interpret. Anders konserterar med många av våra främsta musiker och har turnerat med internationella storheter som sångarna Bryn Terfel och Barbara Hendricks.
Anders studerade vid Kungliga Musikhögskolan in Stockholm och är nu själv professor där. Hans senaste framträdande i Allhelgonakyrkan var i festivalen 2007.

Bengt Forsberg, piano, är sedan snart 30 år konstnärlig ledare för kammarmusiken i Allhelgonakyrkan. Bland hans regelbundna samarbetspartners finns mezzosopranen Anne Sofie von Otter, cellisten Andreas Brantelid och violinisten Nils-Erik Sparf. Som solist har han framträtt med bl.a. Stockholms Kungliga Filharmoniker och han har gett soloaftnar i bl.a. Londons anrika Wigmore Hall. I oktober 2016 deltog han som solist i Oxford Lieder Festivals "Schumann Project". Bengt Forsberg har gett ut många CD-skivor, senast en prisad inspelning med musik av kvinnliga tonsättare, "Neglected works for piano".

Stråktrio ZilliacusPerssonRaitinen bildades 1999 och har etablerat sig som en av de mest intressanta kammarmusikensemblerna i Sverige idag. Trion vann en Grammis 2005 för sin inspelning av Bachs Goldbergvariationer. Sedan 2007 är trions medlemmar tillsammans konstnärliga ledare för kammarmusikserien "Äntligen måndag" som våren 2011 flyttades från Nybrokajen 11 till Grünewaldsalen i Stockholms Konserthus. 2014 tilldelas de Musikaliska akademiens Interpretpris. Trio ZPR har framträtt ett antal gånger i Allhelgonakyrkan, senast i september 2016.
Cecilia Zilliacus, violin, vann Solistpriset 1997 och utnämndes 1997/98 till Artist-in-Residence vid Sveriges Radios P2. 2001/2002 var hon Konserthuset i Stockholms representant i det internationella samarbetet Rising Stars. Hon har framträtt med orkestrar i Sverige och internationellt och spelar ofta i kammarmusikaliska sammanhang.
Johanna Persson, viola, har tilldelats priser vid bl.a. Rostaltävlingen i Berlin 1997 och har varit stämledare för viola-stämman i Göteborgsoperans orkester. Hon är lektor i viola vid Högskolan för Scen och Musik i Göteborg.
Kati Raitinen, cello, är solocellist i Kungliga Hovkapellet på Stockholms Operan, parallellt med ett aktivt kammarmusikspel såväl nationellt som internationellt. 1997 var hon finalist i Solistpriset-tävlingen i Stockholm.

Jannica Gustafsson, violin, föddes i Helsingfors och studerade violinspel och kammarmusik i Finland (Sibeliusakademin), i Stockholm (Edsberg) och i Köln. Hon tog sitt solistdiplom 1995 och har jobbat sedan dess som stämledare och konsertmästare i flera svenska och nordiska symfoniorkestrar och turnerat internationellt som kammarmusiker. 1996-2010 var hon alternerande förste konsertmästare i Sveriges Radios symfoniorkester. Sedan januari 2010 är Jannica förste konsertmästare i Hovkapellet vid Operan i Stockholm. Hennes senaste framträdande i Allhelgonakyrkan var i festivalen 2014, "Beethoven och ryska kompositörer!".

Ylva Larsdotter, violin, har studerat för Sten-Johan Sunding, Ulf Wallin vid Edsberg/Kungl. Musikhogskolan och Helge Slaatto vid musikkonservatoriet i Münster. Redan vid 7 års ålder hade hon sitt första solistframträdande med Sandvikens Symfoniorkester och har sedan dess framträtt med ett flertal svenska orkestrar, bland andra Dalasinfoniettan, Sandvikens symfoniorkester och Uddevalla kammarorkester.
Ylva Larsdotter är medlem av Svenska kammarsolister och är regelbundet gäst vid europeiska festivaler såsom Internationaal Kamermuziekfestival Schiermonnikoog, Fête Musicale de la Forêt och Copenhagen Late Summerfestial plus ett flertal svenska festivaler. Hon spelar regelbundet med pianisten Anna Christenson och har framträtt med bland andra Philippe Graffin, Pekka Kuusisto, Torleif Thedeen och Bengt Forsberg.

Tale Olsson, violin, studerade i både Stockholm och Köpenhamn och var under 15 år ledare för Talekvartetten. Hon var förste konsertmästare i Norrköpings symfoniorkester i åtta år. Hon undervisar i violin och kammarmusik på Musikhögskolan i Stockholm sedan 2002 och är sedan 2011 förste konsertmästare i Hovkapellet. Hon har framträtt i Allhelgonakyrkan ett antal gånger, senast i festivalen 2011.

Ylvali Zilliacus, viola, studerade i London och Berlin. 2004 bildade hon, Nadia Wijzenbeek och Marie Macleod Lendvai String Trio och tillsammans studerade de för David Takeno vid Guildhall School of Drama i London. Sedan deras debut i Wigmore Hall har de flitigt gett konserter i bland annat Concertgebouw i Amsterdam, Kings Place och Purcell Room i London och Musikaliska i Stockholm.
Ylvali har varit stämledare i den tidstrogna instrumentensemblen English Concert (2003-2007) under ledning av Andrew Manze. 2009-2013 var hon stämledare i Musica Vitae i Växjö med vilka hon ofta framträdde som solist både i Sverige och på turné utomlands. Sedan 2011 spelar Ylvali regelbundet i Mahler Chamber Orchestra och sedan 2015 även på Kungliga Operan i Stockholm. Hennes senaste framträdande i Allhelgonakyrkan var 2014.

Jakob Koranyi, cello, har etablerat sig som en av de mest intressanta unga solisterna och har framträtt runtom i Europa, såväl som solist med ledande orkestrar såsom Stockholms Kungliga Filharmoniker och Orchèstre de Paris samt i soloaftnar. 2011-2012 representerade han Stockholms Konserthus i det internationella samarbetet Rising Stars. Hans senaste framträdande i Allhelgonakyrkan var i april 2013.