Kvah Logotyp

Kompositörer:

Haydn, Elgar och Bartók

Medverkande:

Engegårdkvartetten och Bengt Forsberg

Program

Joseph Haydn (1732—1809) - Stråkkvartett nr 60 G-Dur, Op.76:1, Hob III:75
Béla Bartók (1881—1945) - Stråkkvartett nr 4 C-Dur, Sz.91
Edward Elgar (1857—1934) - Pianokvintett a-moll, Op.84

Medverkande

Engegard Quartet och Bengt Forsberg, piano

Mer information om artisterna

engegard-quartet
Engegårdkvartetten Foto: Espen Mortensen

Engegårdkvartetten bildades 2006 under Lofotens midnattssol och är nu en av Norges mest efterfrågade ensembler. Deras djärva, fräscha tolkningar av den klassiska repertoaren förenade med en djup förankring i deras skandinaviska rötter har givit internationellt erkännande och inspirerat till innovativa partnerskap och konsertprogram. Kvartettens debut-cd ansågs "breathtaking" av tidskriften The Strad, medan deras andra utgåva vann Pizzicato-tidskriftens "Supersonic Award". De senaste cd-utgåvorna omfattar Mozarts "preussiska" kvartetter, samtliga Schumanns stråkkvartetter och verk av Grieg, Sibelius och Olav Anton Thommessen.

Engegårdkvartettens medlemmar är Arvid Engegård och Alex Robson, violin, Juliet Jopling, viola och Jan Clemens Carlsen, cello. De framträder regelbundet i hela Skandinavien och har spelat i några av Europas finaste konsertsalar, som Mozarteum i Salzburg och Prags Rudolfinum. Förra året besökte de Sydamerika för konserter i Bogotá och Sao Paolo. Festivaler där de har framträtt inkluderar kammarmusikfestivalen i Delft, SoNoRo-festivalen i Bukarest och Heidelbergs stråkkvartettfest.

Förra gången de framträdde i Allhelgonakyrkan var i april 2010.

Länk till kvartettens hemsidan

bengt
Bengt Forsberg Foto: Arto Tulima

Bengt Forsberg, piano, är en av Sveriges främsta pianister. Bland hans regelbundna samarbetspartners finns mezzosopranen Anne Sofie von Otter, cellisten Andreas Brantelid och violinisterna Cecilia Zilliacus och Nils-Erik Sparf. Som solist har Bengt framträtt med bland annat Kungliga Filharmonikerna och Göteborgs Symfoniker. Han har också gett soloaftnar i bland annat Londons anrika Wigmore Hall och är verksam som adjungerad professor i pianospel vid Royal Academy of Music i London.
Bengt har gett ut ett stort antal CD-skivor, inte minst med Anne Sofie von Otter, varav flera har erhållit stora internationella priser, som Grammy och Gramophon´s Recording of the Year. Under de senaste åren har Bengt gett ur prisade skivor med kvinnliga kompositörer, ”Neglected works for piano”, verk för violin och piano av Carl Nielsen tillsammans med Cecilia Zilliacus, celloverk av Fauré med Andreas Brantelid och engelsk musik för altfiol med Ellen Nisbeth. Tillsammans med Cecilia Zilliacus och sångerskan Sabina Bisholt har det blivit flera CD med musik av Amanda Maier. I maj 2018 valdes Bengts inspelning ”Amanda & Julius – Works for piano by Amanda Maier och Julius Röntgen” ut av tidningen BBC Music som månadens inspelning av musik för soloinstrument.
Bengt Forsberg är KVAHs konstnärlig ledare och har varit ansvarig för kammarmusiken i Allhelgonakyrkan i mer än 30 år.