Kvah Logotyp

Kompositörer:

Gunnar de Frumerie

Medverkande:

Miriam Treichl, Jakob Högström, Thomas Schuback, David Huang, Bengt Forsberg

Kammarmusiken i Allhelgonakyrkan och Gunnar och Judith de Frumeries Stipendiefond firar Gunnar de Frumeries 110-års jubileum

Program

Gunnar de Frumerie (1908-1987) - Musica per nove, pianotrio, sånger mm

Medverkande

Miriam Treichl, mezzosopran, Jakob Högström, baryton,
Thomas Schuback, David Huang och Bengt Forsberg, piano
m.fl.

Mer information om artisterna

miriam-treichl
Foto: Emelie Kroon

Miriam Treichl, mezzosopran, studerade vid Kungliga Musikhögskolan och Operahögskolan i Stockholm. Hon har gjort roller Syster Helen Prejean i Dead Man Walking (Opera) på Malmöoperan 2006 och 2009 och Hanna Glawari i Glada änkan på Folkoperan 2008. Senast kunde man se henne som Donna Elvira i Don Giovanni på Drottningholms slottsteater. Hösten 2008 erhöll Treichl Kerstin Nerbes Stipendium. Det är hennes förste framträdandet i Allhelgonakyrkan.

jakob-hogstrom
Foto: Ann-Charlotte-sandelin

Jakob Högström, baryton, är utbildad vid Kulturama, Royal Academy of Music i London samt på Operahögskolan i Stockholm. Han är en eftertraktad baryton inom det lyriska facket. Han har gjort roller som Papageno i Trollflöjten på Drottningholms Slottsteater, Baines i operan William av B Tommy Andersson på Vadstenaakademien och Baron Zeta i Suzanne Ostens Glada Änkan. Han medverkade tillsammans med Radiosymfonikerna i SVT:s produktion av Lars-Erik Larssons Förklädd Gud. 2009 debuterade han på Opera Comique i Paris som Narbanor i Zoroastre. Jakob Högström är ofta anlitad inom den sakrala repertoaren som i Händels Messias och Bachs passioner. På Malmö Opera har Jakob Högström sjungit Figaro i Figaros bröllop, Herr Snipa i Jonas Forssells Träskoprinsessan, Dandini i Askungen och Budbäraren i Stravinskijs operaoratorium Oedipus Rex. Hans senaste framträdande i Allhelgonakyrkan var i april 2017.

thomas-schuback

Thomas Schuback, piano, har varit kapellmästare vid Kungliga Teatern i Stockholm 1975–1992, professor i musikalisk gestaltning vid Operahögskolan i Stockholm 1992–2002, gästprofessor vid samma skola 2002–2009. Vid Drottningholmsteatern har han svarat för ett mycket ingående forsknings- och instuderingsarbete i samband med att han dirigerat uppmärksammade uppsättningar av många operor. Tillsammans med deras barockensemble har han spelat in gustaviansk operamusik för Musica Sveciae, där Schuback för övrigt är den mest anlitade artisten, även som pianist och kammarmusiker. Bland de sångare han samarbetat med märks Gösta Winbergh, Barbara Bonney, Tatyana Troyanos, Helena Döse, Clas-Håkan Ahnsjö, Elisabeth Söderström, Kerstin Meyer, Håkan Hagegård, Mikael Samuelson och Birgitta Svendén. Diskografin omfattar ett trettiotal grammofonskivor. Han tilldelades Litteris et Artibus 2007. Hans senaste framträdandet i Allhelgonakyrkan var i festivalen 2002.

david-huang
Foto: Richard Frantzén

David Huang, piano, vann Solistpriset 2014 och har sedan dess han etablerat sig bland landets mest intressanta och framstående unga artister. Han blev utsedd till Sveriges Radios P2 Artist in residence 2014-2016 och har gjort åtskilliga inspelningar och konserter i både radio och TV. David framträder som solist, kammarmusiker och med orkestrar runt om i Europa. 2015 bildade han tillsammans med svenske violinisten Daniel Migdal och norska cellisten Frida Fredrikke Waaler Waervågen Trio LEK och förra året startade han och fyra andra eldsjälar Förstaparkett, ett nytt koncept för kammarmusik riktat till en yngre publik. Hans senaste framträdande i Allhelgonakyrkan var i december 2017.

bengt-forsberg
Foto: Arto Tulima

Bengt Forsberg, piano, är en av Sveriges främsta pianister. Bland hans regelbundna samarbetspartners finns mezzosopranen Anne Sofie von Otter, cellisten Andreas Brantelid och violinisterna Cecilia Zilliacus och Nils-Erik Sparf. Som solist har Bengt framträtt med bland annat Kungliga Filharmonikerna och Göteborgs Symfoniker. Han har också gett soloaftnar i bl.a. Londons anrika Wigmore Hall. Bengt är också verksam som adjungerad professor i pianospel vid Royal Academy of Music i London.
Bengt har gett ut ett stort antal CD-skivor, inte minst med Anne Sofie von Otter, varav flera har erhållit stora internationella priser, som Grammy och Gramophon´s Recording of the Year. Under de senaste åren har Bengt gett ur prisade skivor med bl.a. kvinnliga kompositörer, ”Neglected works for piano”, verk för violin och piano av Carl Nielsen tillsammans med Cecilia Zilliacus, celloverk av Fauré med Andreas Brantelid och engelsk musik för altfiol med Ellen Nisbeth och tillsammans med Cecilia Zilliacus och Sabina Bisholt en CD med musik av Amanda Maier.