Kvah Logotyp

Kompositörer:

Schubert, Sibelius m fl.

Medverkande:

Anne Sofie von Otter, Olle Persson, Margareta Bengtson, Gregory Lloyd, Bengt Forsberg

Medverkande

Anne Sofie von Otter, mezzosopran,
Olle Persson, baryton,
Margareta Bengtson, sopran och harpa,
Gregory Lloyd, orgel,
Bengt Forsberg, piano

Mer information om artisterna

Anne Sofie von Otter

anne-sofie-von-otter-mats-baecker
Anne Sofie von Otter - Foto: Mats Bäcker

Anne Sofie von Otter, mezzosopran, är en av Sveriges främsta sångare någonsin. Karriären omfattar, förutom återkommande operaengagemang på världens främsta scener, även ett stort antal skivutgivningar och regelbundet återkommande recitalverksamhet. De senare innefattar ofta innovativa och gränsöverskridande projekt. Bland hennes dirigentsamarbeten kan nämnas Carlos Kleiber, Claudio Abbado, Marc Minkowski och Sir Simon Rattle.
Hon har belönats med prestigefyllda priser, bland dessa en International Record Critics' Award (recording artist of the year) och en Grammy Award (best classical vocal performance). Hon samarbetar sedan många år med pianisten Bengt Forsberg och tillsammans har de fått flera priser, bland annat en Diapason d'Or för en inspelning av svenska romanser. Anne Sofie von Otter har framträtt många gånger i Allhelgonakyrkan, senast i årets festival på Webben.

Olle Persson

olle-persson-m-b
Olle Persson - Foto: Mats Bäcker

Olle Persson, baryton, studerade vid Kungliga Musikhögskolan i Stockholm och har förutom diplomexamen i solosång även musiklärar- och sångpedagogexamen från nämnda högskola. Olle Persson tillhör sedan många år de mest efterfrågade och engagerade svenska sångsolisterna i sin genre. Med en ovanligt bred repertoar har han framträtt på snart sagt alla betydande scener i Norden. Därtill har han mycket ofta engagerats för uruppföranden och nyare repertoar. På Folkoperan har Olle Persson sedan 1987 varit en regelbunden gästsolist med över 10 huvudroller. Utöver samarbetet med Folkoperan har Olle Persson medverkat i en rad uppsättningar på bl a Kungliga Operan, Göteborgsoperan, Malmö Opera, Drottningholmsteatern och Norrlandsoperan.
Han spelar också fiol och uppträder ibland i folkmusiksammanhang tillsammans med Lena Willemark. Hans senaste framträdande i Allhelgonakyrkan var i före årets julkonsert.

Margareta Bengtson

margareta-bengtson-av-annika-falkuggla
Margareta Bengtson Foto: Annika Falkuggla

Margareta Bengtson, sopran och harpa, studerade vid Kungliga Musikhögskolan i Stockholm. Första året på KMH, 1984, var hon med och bildade sångensemblen The Real Group. 2006 lämnade Margareta sånggruppen och inledde en solokarriär. Samma år släpptes hennes första soloplatta, jazzskivan "I'm Old Fashioned". 2009 släpptes plattan "Where the Midnight Sun Never Sets" och samma år plattan "En gång i Stockholm".
Margareta Bengtson uppträder som solomusiker tillsammans med sin harpa eller i olika konstellationer. Hon har sjunget i storband, till exempel med Bohuslän Big Band och Blue House Jazz Orchestra. Ibland ackompanjerar hon då sig själv med sin harpa.

Gregory Lloyd

gregory-lloyd
Gregory Lloyd

Gregory Lloyd är organist i Katarinas församling och konserterar flitigt i kyrkor runtom i Stockholm. Han är även ledare för Katarina Vokalensemble och för Stockholms domkyrkoförsamlings gosskör. Gregory har lett flera konserter i Allhelgonakyrkans kammarmusikserie och medverkade i många Kammarmusikfestivaler. Har var också med i föra årets julkonsert.

Bengt Forsberg

bengt
Bengt Forsberg - Foto: Arto Tulima

Bengt Forsberg är en av Sveriges främsta pianister. Bland hans regelbundna samarbetspartners finns mezzosopranen Anne Sofie von Otter, cellisten Andreas Brantelid och violinisterna Cecilia Zilliacus och Nils-Erik Sparf. Som solist har Bengt framträtt med bland annat Kungliga Filharmonikerna och Göteborgs Symfoniker. Han har också gett soloaftnar i bland annat Londons anrika Wigmore Hall.Bengt har gett ut ett stort antal CD-skivor, inte minst med Anne Sofie von Otter, varav flera har erhållit stora internationella priser, som Grammy och Gramophone´s Recording of the Year. Under de senaste åren har Bengt gett ur prisade skivor med kvinnliga kompositörer, "Neglected works for piano", verk för violin och piano av Carl Nielsen tillsammans med Cecilia Zilliacus, celloverk av Fauré med Andreas Brantelid och engelsk musik för altfiol med Ellen Nisbeth. Tillsammans med Cecilia Zilliacus och sångerskan Sabina Bisholt har det blivit flera CD med musik av Amanda Maier. I maj 2018 valdes Bengts inspelning "Amanda & Julius – Works for piano by Amanda Maier och Julius Röntgen" ut av tidningen BBC Music som månadens inspelning av musik för soloinstrument. Bengt Forsberg är KVAHs konstnärlig ledare och har varit ansvarig för kammarmusiken i Allhelgonakyrkan i mer än 30 år.