Kvah Logotyp

Kompositörer:

Rita Strohl, Henriëtte Bosmans och Maria Bach

Medverkande:

Kati Raitinen och Bengt Forsberg

KVAHs traditionella mellandagskonsert

Program

Musik av Rita Strohl (1865—1941) , Henriëtte Bosmans (1895—1952) och Maria Bach (1896—1978)

Medverkande

Kati Raitinen, cello,
Bengt Forsberg, piano

Mer information om artisterna

Kati Raitinen

kati-raitinen-miki-anagrius
Foto: Miki Anagrius

Kati Raitinen, cello, studerade i Helsingfors på Sibelius-Akademin med Martti Rousi och i Stockholm på Edsbergs musikinstitut med Frans Helmerson. Solistdiplom har hon från båda. Hon började spela cello vid nio års ålder och redan efter ett halvår av intensiva studier fick hon vara med i musikskolans orkester. Sedan dess har orkesterspel varit en av hennes favoritsysslor. Förutom sin tjänst som solocellist i Kungliga Hovkapellet spelar hon gärna kammarmusik och är för närvarande aktiv med stråktrion ZilliacusPerssonRaitinen som vann en Grammis 2005 för sin skivinspelning av Bachs Goldbergvariationer. Trion driver kammarmusikserien "Äntligen måndag" i Stockholms konserthus. 2014 tilldelades trion Musikaliska akademiens Interpretpris.
Raitinen har spelat som solist med de flesta svenska orkestrarna och framträder regelbundet på festivaler runt om i världen. Hon har dessutom gjort otaliga inspelningar för radio och TV, varav den senaste, De sju dödssynderna av Johan Ullén, sändes på SVT.
Hennes senaste framträdande i Allhelgonakyrkan var vid festivalen i fjol, "Tongivande Kvinnor".

Bengt Forsberg

bengt-foto-erik-hanspers
Foto: Erik Hanspers

Bengt Forsberg är en av Sveriges främsta pianister. Bland hans regelbundna samarbetspartners finns mezzosopranen Anne Sofie von Otter, cellisten Andreas Brantelid och violinisterna Cecilia Zilliacus och Nils-Erik Sparf. Som solist har Bengt framträtt med bland annat Kungliga Filharmonikerna och Göteborgs Symfoniker. Han har också gett soloaftnar i bland annat Londons anrika Wigmore Hall.
Bengt har gett ut ett stort antal CD-skivor, inte minst med Anne Sofie von Otter, varav flera har erhållit stora internationella priser, som Grammy och Gramophone´s Recording of the Year. Under de senaste åren har Bengt gett ur prisade skivor med kvinnliga kompositörer, "Neglected works for piano", verk för violin och piano av Carl Nielsen tillsammans med Cecilia Zilliacus, celloverk av Fauré med Andreas Brantelid och engelsk musik för altfiol med Ellen Nisbeth. Tillsammans med Cecilia Zilliacus och sångerskan Sabina Bisholt har det blivit flera CD med musik av Amanda Maier. I maj 2018 valdes Bengts inspelning "Amanda & Julius – Works for piano by Amanda Maier och Julius Röntgen" ut av tidningen BBC Music som månadens inspelning av musik för soloinstrument.
Bengt Forsberg är KVAHs konstnärlig ledare och har varit ansvarig för kammarmusiken i Allhelgonakyrkan i mer än 30 år.