Kvah Logotyp

Kompositörer:

Elfrida Andrée, Joachim Eggert, Kaija Saariaho

Medverkande:

Eriikka Maalismaa, Emma Nyman, Johannes Rostamo och Emil Holmström

Svenskt 1800-tal och nutida finskt

Program

Kaija Saariaho (f 1952): Stråktrio Clouds
Elfrida Andrée (1841—1929): Pianokvartett
Joachim Eggert (1779—1813): Pianokvartett

Medverkande

Eriikka Maalismaa, violin,
Emma Nyman, viola,
Johannes Rostamo, cello,
Emil Holmström, piano

Mer information om artisterna

eriikka-maalismaa-maarit-kytoharju
Eriikka Maalismaa Foto: Maarit Kytöharju

Eriikka Maalismaa , violin, spelar i en mängd olika ensembler och grupper och gästar ofta orkestrar som stämledare. Att spela musik från vår tid och att samarbeta med kompositörer är ett av hennes största intressen. Hon tycker det är en musikers plikt och ett privilegium.
Eriikka tycker det är en helt naturlig del av sitt musicerande att byta strängarna på sitt instrument mot råa tarmsträngar för att finna ljud och färger som lyssnare inte annars kan få del av. Detta är hennes första framträdande på Allhelgonakyrkan.

Länk till Eriikkas hemsida på engelska

emma-nyman
Emma Nyman

Emma Nyman, viola, är en mångsidig musiker som spelat med många av Sveriges främsta orkestrar samt som barockviolinist i Orfeus Barockensemble, GS0 Barock och den italienska ensemblen Spira Mirabilis. Hon är utbildad vid Academy of Performing Arts i Prag, Tjeckien samt Kungliga Musikhogskolan i Stockholm. Hon ar också en aktiv kammarmusiker och var under hösten 2018 stämledare for violasektionen vid Norrlandsoperan. Hon bor for närvarande halvtid i Barcelona där hon studerar på Masterprogrammet i tidig musik for en av världens ledande barockviolinister, Manfredo Kraemer. Hennes senast framtrödande i Allhelgonakyrkan var i 2015.

johannes-rostamo
Johannes Rostamo Foto: Stockholms Konserthus

Johannes Rostamoär sedan 2008 solocellist i Kungliga Filharmonikerna. Vid sidan av sitt arbete i Stockholm arbetar han som gästande solocellist i framstående orkestrar runt om i Europa. Han är också regelbunden gäst vid en rad stora festivaler.
Rostamo är en av initiativtagarna bakom ensemblen Stockholm Syndrome Ensemble, och medlem i den finska Jousia Ensemble. Hans intresse for barockmusik ledde till grundandet av filharmonikernas tidstypiska Orfeus Barockensemble. Han är utbildad i Helsingfors, Stockholm (Edsbergs musikinstitut), Oslo och ECMA (European Chamber Music Academy). Hans senast framträdande i Allhelgonakyrkan var i 2009.

emil-holmstrom-heikki-tuuli
Emil Holmström Foto: Heikki Tuuli

Emil Holmström, piano, har uppträtt som solist och kammarmusiker samt medverkat i ensembler på olika klaverinstrument i hela Europa, Amerika, Japan och Australien. Han uppträder ofta på finska musikfestivaler och konsertserier och har varit en solist med Finlands Radiosymfoniorkester, Lapplands kammarorkester och Lahti symfoniorkester. Holmström är en ivrig förespråkare för ny musik, är medlem i finska grupper som defunensemble, Uusinta Ensemble och Tristero Piano Trio och medverkar som en ofta återkommande gäst med Avanti! Kammerorkester. Han har gjort inspelningar för Alba Records och finsk radio och gjort många inspelningar av världspremiär. Han driver Ristiveto Collective, som specialiserat sig på att spela på 1800-talets musik på tidstrogna instrument. Detta är hans första framträdande på Allhelgonakyrkan.

Länk till Emils hemsida på engelska