Kvah Logotyp

Kompositörer:

Anders Annerholm, J.S. Bach

Medverkande:

Matilda Paulsson, Miriam Forsberg och Bengt Forsberg

Program

Anders Annerholm (f. 1973) - Sternmusik (Stjärnmusik),
sju sånger till dikter av Nelly Sachs - uruppförande
Klavermusik av Johann Sebastian Bach

Medverkande

Matilda Paulsson, mezzosopran,
Miriam Forsberg, recitation,
Bengt Forsberg, piano

Mer information om artisterna

matilda-paulsson
Foto: Emilie Kroon

Matilda Paulsson, mezzosopran, studerade vid Kungliga Musikhögskolan i Stockholm, Royal Academy of Music i London och Operahögskolan i Stockholm. Matilda debuterade på Det Kongelige i Köpenhamn som Kompositören i Ariadne på Naxos i regi av Robert Carsen och hon fick sitt genombrott under våren 2008 då hon sjöng Octavian i Rosenkavaljeren på Kungliga Operan i Stockholm, vilket ledde till inbjudningar att sjunga samma roll på Staatsoper Hannover och Theater Kiel. Sedan dess har hon sjungit många rollerna på operahus runt om i Europa, bland annat Hans i Hans och Greta, Andra Damen i Trollflöjten, Cherubin i Figaros Bröllop, Alcina i Vivaldis Orlando Furioso och Meg Page i Falstaff.

Som konsertsångerska har Matilda Paulsson framträtt under ledning av dirigenter som Sir Charles Mackerras, Gustavo Dudamel, Arnold Östman och Alan Buribayev i bland annat Berwaldhallen, Göteborgs Konserthus, St Paul’s Cathedral, St Martin in the Fields och St John’s Smith Square. Matida Paulsson har även framträtt med World Orchestra for Peace (grundad av Georg Solti) bl.a. 2012 i Carnegie Hall i New York och i Chicago Symphony Hall i samband med det som skulle varit Soltis 100-årsdag. Våren 2012 innefattade en konsert i Suginami Kokodai Recital Hall i Tokyo och Beethovens 9:a vid Norrköpings Symfoniorkesters 100-årsjubileum. Hösten 2013 sjöng Matilda Grimgerde i konsertanta framföranden av tredje akten av Valkyrian med Sveriges Radios Symfoniorkester under ledning av Daniel Harding.

Under hösten 2009 utkom Matilda Paulssons första solo-CD, Junge liebe (Caprice), med ett urval romanser ackompanjerade av Bengt-Åke Lundin, som följts upp av Der Ton (Sterling) med romanser av Joseph Marx. Det är hennes första framträdande i Allhelgonakyrkan.

miriam-forsberg-svvit
Foto: Petter Löfstedt

Skådespelaren Miriam Forsberg gick ut Teaterhögskolan i Luleå 2013. I år medverkar hon i "Artikel 3" och "Glashjärnan" med Teater Martin Mutter. Våren 2018 var hon med i ”Framtiden” av Patrik Franke med gruppen Cirkus Tigerbrand. Hösten 2017 gjorde hon rollen som Martina i Riksteaterns uppmärksammade uppsättning av "Maken". Våren 2016 uruppförde hon performancekonstverket Mnemesoid av Tai Shani på Tensta Konsthall och har också medverkat i uppsättningar på bland annat Uppsala Stadsteater, Lule Stassteater Norrbottensteatern, Unga Klara, Teater Västernorrland och Camden Peoples Theatre i London. Miriam har även regisserat, bland annat musikteaterföreställningen" Prinsessen som ingen kunne målbinde" med Det Norske Kammerorkester i Oslo.

bengt-erik-nilsson
Foto: Erik Nilsson

Bengt Forsberg, piano, har varit konstnärlig ledare för kammarmusikverksamheten i Allhelgonakyrkan i Stockholm i 30 år. Han är en av Sveriges mest namnkunniga pianister, framför allt inom det kammarmusikaliska området. Bland hans regelbundna samarbetspartners finns mezzosopranen Anne Sofie von Otter, cellisten Andreas Brantelid och violinisterna Cecilia Zilliacus och Nils-Erik Sparf. Under sina år som konstnärlig ledare för kammarmusiken i Allhelgonakyrkan har Bengt presenterat en mängd såväl etablerade som unga begåvade musiker. Som solist har Bengt framträtt med bland annat Kungliga Filharmonikerna och Göteborgs Symfoniker. Han har också gett soloaftnar i bland annat Londons anrika Wigmore Hall.
Bengt har gett ut ett stort antal CD-skivor, inte minst med Anne Sofie von Otter, varav flera har erhållit stora internationella priser,
som Grammy och Gramophone´s Recording of the Year. Under de senaste åren har Bengt gett ur prisade skivor med kvinnliga kompositörer, ”Neglected works for piano”, verk för violin och piano av Carl Nielsen tillsammans med Cecilia Zilliacus, celloverk av Fauré med Andreas Brantelid och engelsk musik för altfiol med Ellen Nisbeth. Tillsammans med Cecilia Zilliacus och sångerskan Sabina Bisholt har det blivit flera CD med musik av Amanda Maier. I maj 2018 valdes Bengts inspelning ”Amanda & Julius – Works for piano by Amanda Maier och Julius Röntgen” ut av tidningen BBC Music som månadens inspelning av musik för soloinstrument.