Kvah Logotyp
allhelgonakyrkan-1

KVAH

Kammarmusikserien i Allhelgonakyrkan startades 1988 av Bengt Forsberg och församlingens dåvarande organist Wivi-Ann Axelsson. Allhelgonakyrkan är en av de lokaler i Stockholm, kanske i hela Sverige, som bäst lämpar sig för kammarmusik. Storleken är perfekt, lokalen rymmer drygt 250 personer. Akustiken är enastående, det spelar ingen roll var man sitter. Klanglådan är maximal och kyrkorummet fylls såväl av en ensam solist som av en kammarorkester eller kör. Programmet innehåller c:a en konsert per månad och en festival under sommaren.

Kammarmusikens Vänner i Allhelgonakyrkan är en ideell förening som bildades för att stödja och driva kammarmusikverksamheten i samarbete med Katarina församling. Församlingen representeras i styrelsen av organisten Gregory Lloyd. Stöd från KVAH:s medlemmar kompletterar styrelsens och Bengt Forsbergs ideella arbete.

Allhelgonakyrkan

1918 invigdes kyrkan av ärkebiskop Nathan Söderblom som också gav kyrkan dess namn. Sällskapet för främjande av kyrklig själavård var ägare till kyrkan som uppläts hyresfritt till Katarina församling mot att församlingen stod för driftskostnaderna. 1929 erbjöd sällskapet kyrkan i gåva till församlingen som dock avböjde detta erbjudande och upphävde samtidigt åtagandet att stå för driftkostnaderna.

1930 när många trodde att kyrkan skulle behöva stängas och kanske rivas bildades Föreningen Allhelgonakyrkans vänner. Föreningen kom sedan att i många år stå för kyrkans driftkostnader och 1958 fick föreningen kyrkan i gåva av Sällskapet för kyrklig själavård.

1972 överlämnade Allhelgonakyrkans vänner kyrkan till Katarina Församling.

1988 började kammarmusikserien i Allhelgonakyrkan.

1999 bildades Kammarmusikens Vänner i Allhelgonakyrkan KVAH.

Bli medlem

Medlemsavgift: 250 kr per person (gäller per kalenderår).

Betala till:
Kammarmusikens Vänner i Allhelgonakyrkan, PlusGiro 4875908-8.
Ange gärna mailadress, så får du information snabbare om kommande verksamhet.

Utskick

Medlemmar får utöver sina andra förmåner medlemsbrev inför varje konsert. Till övriga skickar vi korta översikter tre gånger per år. För att få del av dessa skickar du epost till info@kammarmusikens-vanner.se och anger din epostadress och att du önskar information från oss. Vi lovar givetvis att inte använda uppgifterna för andra syften, och du kan när som helst avanmäla dig.

Kontakta oss

Postadress:

KVAH
c/o Nils-Göran Olve
Saltsjöqvarns kaj 5
131 71 Nacka

E-Post till info@kammarmusikens-vanner.se

Swish-nummer: 123 116 23 46
PlusGiro 4875908-8

Styrelsen

efter årsmöte 2022-02-25

Ordförande: Nils-Göran Olve
Viceordförande: Lars Bäcklund
Kassör: Per Bäckström
Övriga ledamöter:
Kristian Gustavson
Lars-Ingmar Karlsson
Gunnar Lanzky-Otto
Claes Schalén
Jan Silverudd
Ann-Sofie Westelius
Styrelseledamot utsedd av Katarina församling: Gregory Lloyd
Adjungerad till styrelsen: Bengt Forsberg, konstnärlig ledare

Bengt Forsberg, konstnärlig ledare

bengt-2
Photo: Arto Tulima

Bengt Forsberg föddes 1952 och är utbildad vid Musikhögskolan i Göteborg med pianodiplom och högre organist- och kantorsexamen. Studier i London och Köpenhamn för internationella storheter följde.

Han är en av Sveriges mest namnkunniga pianister, framför allt inom det kammarmusikaliska området. Bland hans regelbundna samarbetspartners finns mezzosopranen Anne Sofie von Otter, cellisten Andreas Brantelid och violinisterna Cecilia Zilliacus och Nils-Erik Sparf. Som solist har han framträtt med bland annat Kungliga Filharmonikerna, Göteborgs Symfoniker och Malmö Symfoniorkester och också givit soloaftnar i bl. a. Londons anrika Wigmore Hall. Bengt har en osedvanligt bred repertoar och han har ett stort intresse av att utanför standardrepertoaren söka efter och framföra ovanlig och sällan spelad musik, vilket också avspeglas i hans många CD-inspelningar. Flera av inspelningarna, inte minst med Anne Sofie von Otter, har vunnit stora internationella priser, som Grammy och Gramophone´s Recording of the Year. Under de senaste åren har Bengt gett ut prisade skivor med bl.a. verk av kvinnliga kompositörer (”Neglected works for piano”), verk för violin och piano av Carl Nielsen tillsammans med Cecilia Zilliacus, celloverk av Fauré med Andreas Brantelid, engelsk musik för altfiol med Ellen Nisbeth, verk för piano 4 händer med David Huang och ett antal lovordade skivor med pianomusik, sånger och kammarmusik av Amanda Maier. Den senaste i serien vann 2019 en Grammis som årets klassiska album. I dagarna kommer Bengts senaste cd på dB Productions, "Swedish Miniatures".

Bengts repertoar är ovanligt bred och i styrelsens programläggning diskuteras både okända tonsättares verk och okända verk av kända tonsättare. Ett givande och tagande som resulterar i fantastiska konserter med fantastiska musiker!