Kvah Logotyp
bengt-2
Photo: Arto Tulima

Bengt Forsberg föddes 1952 och är utbildad vid Musikhögskolan i Göteborg med pianodiplom och högre organist- och kantorsexamen. Studier i London och Köpenhamn för internationella storheter följde.

Han är en av Sveriges mest namnkunniga pianister, framför allt inom det kammarmusikaliska området. Bland hans regelbundna samarbetspartners finns mezzosopranen Anne Sofie von Otter, cellisten Andreas Brantelid och violinisterna Cecilia Zilliacus och Nils-Erik Sparf. Som solist har han framträtt med bland annat Kungliga Filharmonikerna, Göteborgs Symfoniker och Malmö Symfoniorkester och också givit soloaftnar i bl. a. Londons anrika Wigmore Hall. Bengt har en osedvanligt bred repertoar och han har ett stort intresse av att utanför standardrepertoaren söka efter och framföra ovanlig och sällan spelad musik, vilket också avspeglas i hans många CD-inspelningar. Flera av inspelningarna, inte minst med Anne Sofie von Otter, har vunnit stora internationella priser, som Grammy och Gramophone´s Recording of the Year. Under de senaste åren har Bengt gett ut prisade skivor med bl.a. verk av kvinnliga kompositörer (”Neglected works for piano”), verk för violin och piano av Carl Nielsen tillsammans med Cecilia Zilliacus, celloverk av Fauré med Andreas Brantelid, engelsk musik för altfiol med Ellen Nisbeth, verk för piano 4 händer med David Huang och ett antal lovordade skivor med pianomusik, sånger och kammarmusik av Amanda Maier. Den senaste i serien vann 2019 en Grammis som årets klassiska album. I dagarna kommer Bengts senaste cd på dB Productions, "Swedish Miniatures".

Bengts repertoar är ovanligt bred och i styrelsens programläggning diskuteras både okända tonsättares verk och okända verk av kända tonsättare. Ett givande och tagande som resulterar i fantastiska konserter med fantastiska musiker!