Kvah Logotyp
Allhelgonakyrkans interiör

I pianokvartetten Gustav4 samverkar fyra ledande och innovativa musiker med bas på båda sidorna av Östersjön, i Helsingfors och Stockholm. De vill fokusera på sina gemensamma nordiska rötter och se tillbaka på den tid när Finland och Sverige var ett land. Repertoaren omfattar musik skriven i Sverige-Finland på 17- och 1800-talen, men också annan sällan spelad nordisk kammarmusik.

I det här programmet presenterar vi en sann raritet, en klassisk pärla som kanske inte har framförts på decennier, möjligen till och med århundraden: pianokvartetten av Joachim Nicolas Eggert (1779-1813). Vi framför även verk av två framstående kvinnor. Det ena som spelas sällan i Finland är av Elfrida Andrée (1841-1929), det andra av finländska Kaija Saariaho (f.1952), en av vår tids främsta nordiska tonsättare.

Konserter i Helsingfors, Mariehamn och Stockholm hösten 2019 ingår i en turné som vi kallar ”Runt Bottenviken” och som fortsätter våren 2020. Den tar oss då från Österbotten via Torneå till Västerbotten och ska sluta i Umeå.

Johannes Rostamo, cellist