Kvah Logotyp
Allhelgonakyrkans interiör

Konkurrens om fiolsonat
I januari 2020 kunde vi höra Helena Munktells sonat för violin och piano i KVAH. Cecilia Zilliacus och Bengt Forsberg spelade den och Harald Fryklöfs sonat i samband med att de spelade in en skiva, som under åtet kom på dB Productions (DBCD 195).
Munktell (1852–1919) skrev sonaten i Paris där den också uruppfördes 1905 av ingen mindre än George Enescu, den store rumänske musikern som var lika framstående som violinist, pianist, dirigent och tonsättare. Samma år kom den också ut i tryck där. Det är ett halvtimmeslångt verk av en mogen och välutbildad tonsättare som vi borde höra oftare. På skivan som heter Swedish Violin Treasures har den sällskap av resten av det program vi hörde i KVAH för ett år sedan: Fryklöfs sonat samt kortare verk av Algot Haquinius och Ika Peyron, ännu mindre kända.
Åtminstone Munktells sonat kan dock inte längre sägas vara ovanlig, för den finns även i en annan ny inspelning, med andra KVAH-vänner. Tobias Ringborg och Peter Friis Johansson spelade in den några månader före Cecilia och Bengt, även om utgåvan (BIS-2204) skedde senare. På Bis-skivan får vi även höra annan musik av Munktell, bland annat sånger med Sofie Asplund. Båda skivorna finns i handeln och på strömningstjänster. De två tolkningarna av Munktells sonat gav mig intressant olika intryck, så jag rekommenderar att lyssna på båda. Musiken förtjänar det.

Nils-Göran Olve