Kvah Logotyp

Även en liten konsertarrangör som KVAH har tvingats lägga mycket tid och oro på omplanering denna vår och sommar. Vår senaste ”levande” konsert var den 15 februari. Sedan dess har vi ställt in åtta konserter: en varje månad under våren och fem under festivalen i augusti. Fast egentligen är de snarare uppskjutna, och tillsammans med de konserter i höst och vår som vi redan hade börjat planera när viruset slog till så ser 2020/21 ut att bli ett ovanligt fullmatat och lockande spelår.
Om det blir av. Eller, riktigare: de delar av det som kan genomföras. Vi har tänkt börja den 12 september med ett spännande urval sånger. Men går det? Är det lämpligt och konstnärligt tillfredsställande, med de restriktioner som sannolikt finns kvar? Vad säger Katarina församling vars kyrka vi använder?
Tvingas eller väljer vi att skjuta på den konserten så växer mängden spännande program som vi hoppas kunna ge i framtiden ytterligare. En vän liknade det vid att ploga snö: när högen där framme växer så blir det allt tyngre, och man tvingas låta något falla åt sidan.
Det är förstås mest synd om artisterna, särskilt de som jobbar freelance och förlorar ekonomiskt och karriärmässigt på detta. Den stora diskussionen om vad det betyder för dem och för framtida musikliv kan jag inte gå in på här. Men ägna gärna också en tanke åt alla teatrar och konserthus som nu brottas med ständig omplanering. Där handlar det också om att förbereda produktioner, ordna logistik och lägga pussel i samspel med andra arrangörer som också omplanerar. Och att kompromissa, som när man skriver om orkestersatsen eller väljer andra verk för att glesa ut musikerna.
De problemen slipper vi, i stort sett. Tack och lov trivs Bengt Forsberg och hans vänner så bra i Allhelgonakyrkan, så att enstaka lördagskvällar där nästan alltid går att få in i deras scheman. I styrelsen gör vi vad vi kan för att underlätta. Men nog känns det oroligt inför hösten. Vi lovar göra vårt bästa, men kontrollera via denna webbsida vad som kan genomföras. Och gläds åt våra Play-konserter medan vi väntar på mer normala tider!

Nils-Göran Olve, ordförande