Kvah Logotyp

I vår första reguljära konsert för höstsäsongen Cecilia Zilliacus tillsammans med vår konstnärlige ledare Bengt Forsberg framförde verk för violin och piano.

Program

Johann Helmich Roman (1694-1758) - Assaggio for solo violin
Maurice Ravel (1875-1937) - Pavane för en död prinsessa f piano
Ruth Almén (1870-1945) - Violinsonat a-moll
-- Paus --
Ludwig van Beethoven (1770–1827) - Violinsonat nr 10, G-dur op. 96
Arvo Pärt (b 1935) - Fratres

Artists

Cecilia Zilliacus, violin and Bengt Forsberg, piano

Mer information om artisterna

cecilia-zilliacus-mia-marin
Cecilia Zilliacus Foto: Mia Marin


Cecilia Zilliacus är en av Sveriges främsta violinister med Norden och Europa som arbetsfält. Hon har varit solist med de flesta svenska symfoniorkestrar samt många nordiska och europeiska.
Karriären tog fart år 1997 med segern i Kungliga Musikaliska Akademiens prestigefyllda tävling Solistpriset. Cecilia Zilliacus har gjort en rad skivinspelningar, inte minst med Bangt Forsberg, samt Grammis-belönata inspelningar med pianisten Bengt- Åke Lundin och med stråktrion ZilliacusPerssonRaitinen som 2014 erhöll Interpretpriset från Kungl. Musikaliska akademien.
Cecilia är docent vid Kungliga Musikhögskolan i Stockholm och ledamot av Kungl. Musikaliska akademien. Hon har framträtt många gånger i Allhelgonakyrkan, senast i årets festival Brahms och hans vänner.

Länk till Cecilias hemsida på engelska

bengt-erik-nilsson
Bengt Forsberg Foto: Erik Nilsson

Bengt Forsberg är en av Sveriges främsta pianister. Bland hans regelbundna samarbetspartners finns mezzosopranen Anne Sofie von Otter, cellisten Andreas Brantelid och violinisterna Cecilia Zilliacus och Nils-Erik Sparf. Som solist har Bengt framträtt med bland annat Kungliga Filharmonikerna och Göteborgs Symfoniker. Han har också gett soloaftnar i bl.a. Londons anrika Wigmore Hall och är verksam som adjungerad professor i pianospel vid Royal Academy of Music i London.
Bengt har gett ut ett stort antal CD-skivor, inte minst med Anne Sofie von Otter, varav flera har erhållit stora internationella priser, som Grammy och Gramophon´s Recording of the Year. Under de senaste åren har Bengt gett ur prisade skivor med bl.a. kvinnliga kompositörer, ”Neglected works for piano”, verk för violin och piano av Carl Nielsen tillsammans med Cecilia Zilliacus, celloverk av Fauré med Andreas Brantelid och engelsk musik för altfiol med Ellen Nisbeth och tillsammans med Cecilia Zilliacus och sångerskan Sabina Bisholt flera CD med musik av Amanda Maier. I maj 2018 valdes Bengts inspelning ”Amanda & Julius – Works for piano by Amanda Maier och Julius Röntgen” ut av tidningen BBC Music som månadens inspelning av musik för soloinstrument.
Bengt Forsberg är KVAHs konstnärlig ledare och har varit ansvarig för kammarmusiken i Allhelgonakyrkan i över 30 år.