Kvah Logotyp

Vi tänker på gitarren som karakteristisk för spansk musik, men tonsättare som Albeniz och Granados var framstående pianister och skrev sina viktigaste verk för piano. Instrumenten har likheter: i pianots föregångare cembalon knäpps ju strängarna, om än via mekanik och inte med fingrarna direkt. Därför blir det ett klangäventyr att för en gångs skull höra dem tillsammans. Vår konsert bjud på såväl gitarr- som pianosolon innan instrumenten förenas i Rodrigos välbekanta Concierto de Aranjuez, här alltså i en version för gitarr och piano.

Program

Manuel de Falla (1876—1946) - Homenaje för gitarr
Isaac Albéniz (1860—1909) - Azulejos
Manuel de Falla - ur ”Den Trekantiga hatten” Seguidillas,
ur ”La Vida Breve” Spansk dans nr 1
ur ”El amor brujo” Pantomima (Pantomin), Romance del pescador (Fiskarens sång) och Danza ritual del fuego (Rituell elddans)
Claude Debussy (1862—1918) - ur ”Estampes” La soirée dans Grenade
Manuel de Falla (1876—1946) - Homenaje för piano

PAUS

Katalanska folkvisor, arr Miguel Llobet (1878 – 1938)
Federico Mompou (1893—1987) - ur “Suite Compostelas” Preludio, Canciön och Muňeira
Joaquín Rodrigo (1901—1999) - Concierto de Aranjuez
(gitarr och piano)

Medverkande

Mattias Jacobsson Schulstad, gitarr
Bengt Forsberg, piano

Mer om programmet (PDF)

programkommentar-2020-02-15

Mer information om artisterna

mattias-jacobsson-photo-credit-mats-baecker
Foto: Mats Bäcker

Mattias Jacobsson Schulstad började spela gitarr på Nacka Musikskola och på Södra Latins gymnasium. Han fortsatte sin utbildning vid Malmö Musikhögskola och sedan vid Juilliard School i New York. Hans första stora framträdande var vid Stockholms internationella gitarrfestival som 17 åring. Hans debutskiva Invocación utforskar den spanska kompositören Tárrega och lancerade idén att Tárrega inspirerades av Chopin. Den valdes som veckans album av Classic FM (U.K.) och WQXR (New York).
Juni 2012-numret av Classic Guitar Magasin ägnade sin omslagsartikel åt Jacobsson Schulstad. Han har förutom i Sveriges Radio varit med i Classic FM, de amerikanska radiostationerna KUSC, WFMT, och fått följare på YouTube. Han har framträtt på festivaler som Uppsala International Guitar Festival, Musik vid Siljan och Strathmore och framträtt två gånger vardera på Gustavus Adolphus College och på Sun Valley Winter. Jakub Ciupiński och Ryan Francis har skrivit gitarrkonserter för honom som uruppfördes med Metropolis Ensemble i New York och Pittsburgh New Music Ensemble 2014.
Mattias vill utvidga gitarrens repertoar. Han har gett de nordamerikanska och nordiska uruppförandena av den mexikanska kompositören Enrico Chapela's Melate Binario för sologitarr, och samarbetar med honom på en konsert för gitarr och orkester.
Detta är hans första framträdande i Allhelgonakyrkan.

bengt-erik-nilsson
Foto: Erik Nilsson

Bengt Forsberg är en av Sveriges främsta pianister. Bland hans regelbundna samarbetspartners finns mezzosopranen Anne Sofie von Otter, cellisten Andreas Brantelid och violinisterna Cecilia Zilliacus och Nils-Erik Sparf. Som solist har Bengt framträtt med bland annat Kungliga Filharmonikerna och Göteborgs Symfoniker. Han har också gett soloaftnar i bland annat Londons anrika Wigmore Hall.
Bengt har gett ut ett stort antal CD-skivor, inte minst med Anne Sofie von Otter, varav flera har erhållit stora internationella priser, som Grammy och Gramophone´s Recording of the Year. Under de senaste åren har Bengt gett ur prisade skivor med kvinnliga kompositörer, "Neglected works for piano", verk för violin och piano av Carl Nielsen tillsammans med Cecilia Zilliacus, celloverk av Fauré med Andreas Brantelid och engelsk musik för altfiol med Ellen Nisbeth. Tillsammans med Cecilia Zilliacus och sångerskan Sabina Bisholt har det blivit flera CD med musik av Amanda Maier. I maj 2018 valdes Bengts inspelning "Amanda & Julius – Works for piano by Amanda Maier och Julius Röntgen" ut av tidningen BBC Music som månadens inspelning av musik för soloinstrument.
Bengt Forsberg är KVAHs konstnärlig ledare och har varit ansvarig för kammarmusiken i Allhelgonakyrkan i mer än 30 år.