Bengt Forsberg

Bild på Bengt Forsberg
Bengt Forsberg vid Allhelgonakyrkan. Foto: Mickan Palmqvist

Bengt är en av Sveriges mest namnkunniga pianister, framför allt inom det kammarmusikaliska området. Han började ge konserter i Allhelgonakyrkan långt innan KVAH hade bildats, och sedan snart ett kvartssekel är han vår konstnärliga ledare och flitigaste medverkande. Han föddes 1952 och är utbildad vid Musikhögskolan i Göteborg med pianodiplom och högre organist- och kantorsexamen. Studier i London och Köpenhamn för internationella storheter följde.

Bland hans regelbundna samarbetspartners finns mezzosopranen Anne Sofie von Otter, violinisterna Cecilia Zilliacus och Nils-Erik Sparf samt cellisterna Andreas Brantelid och Kati Raitinen. Som solist har han framträtt med Kungliga Filharmonikerna, Göteborgs Symfoniker, Malmö Symfoniorkester och många andra orkestrar. Bengt ger även soloaftnar.

Bengt har ett stort intresse av att söka efter och framföra ovanlig och sällan spelad musik. Ofta utgår KVAH:s konsertprogram från Bengts lust att dela med sig av något nytt fynd, och att göra det tillsammans med några av sina musikervänner. Det gäller i synnerhet vår festival varje augusti.

Många verk hamnar på så vis även på skiva. Sin första solo-lp gjorde Bengt 1981, och vi har tappat räkningen på hans cd. Flera av inspelningarna, inte minst med Anne Sofie von Otter, har vunnit stora internationella priser, som Grammy och Gramophone´s Recording of the Year. Under de senaste åren har Bengt gett ut prisade skivor med bl.a. verk av kvinnliga kompositörer (”Neglected works for piano”), verk för violin och piano av Carl Nielsen tillsammans med Cecilia Zilliacus, celloverk av Fauré med Andreas Brantelid, engelsk musik för altfiol med Ellen Nisbeth, verk för piano 4 händer med David Huang och ett antal lovordade skivor med pianomusik, sånger och kammarmusik av Amanda Maier. Nyligen kom en cd där han och cellisten Kati Raitinen spelar cellosonater av bortglömda kvinnliga tonsättare.